Prima pagină D:News

Un inginer vrea sa modifice tabelul lui Mendeleev

Redactia Descopera.ro | 10.15.2009 | ● Vizualizări: 533
Un inginer vrea sa modifice tabelul lui Mendeleev     tabelul lui mendeleev, atomi, elemente chimice, chimie + zoom
Galerie foto (1)

In locul dreptunghiului, un cerc: Tabelul periodic al elementelor, ramas neschimbat de cand l-a conceput Dimitri Mendeleev, in cea de-a doua jumatate a secolului XIX si intiparit in mintea a generatii de elevi, ar putea suporta un “restyling”. Propunerea ii apartine lui Mohd Abubakr, un inginer indian de la Microsoft din Hyderabad. Potrivit acestuia, forma circulara ar putea pune mai bine in evidenta caracteristicile atomilor.

In centru heliul si hidrogenul, iar celelalte elemente urmand ordinea clasica bazata pe numarul crescator al electronilor astfel incat sa creeze o imagine care sa aminteasca de un atom. In noua versiune a Tabelului periodic al elementelor propusa de Abubakr, grupurile si perioadele sistemului original sunt mentinute, cat si intervalurile dintre diferitele specii atomice care i-au permis lui Mendeleev sa prevada caracteristicele elementelor, la acea vreme necunoscute.

In opinia inginerului, avantajele propunerii sale rezida in faptul ca tabelul circular da imediat o idee despre marimea relativa a atomilor, iar dispunerea in centru a heliului si a hidrogenului rezolva dilema amplasarii lor ambivalente (in functie de grup sau gaze inerte pentru heliu, halogeni sau metale alcaline pentru hidrogen).

De altfel, Abubakr nu este singurul care a propus o noua reprezentare a elementelor chimice: Maurice Kibler, de la Institutul de Fizica Nucleara din Lyon, Franta, a prezentat si el o rearanjare a tabelului, o abordare asemanatoare celei utilizate in fizica particulelor, in care acestea sunt clasificate in baza proprietatilor lor. Dar sistemul, atat de important pentru fizica, este el la fel de util si in chimie? Problema lui Kibler si a tuturor acelora care si-ar dori sa inlocuiasca numele lui Mendeleev cu al lor, spun scepticii, este ca toate elementele stabile au fost deja identificate, iar existenta super-atomilor a fost si aceasta deja prezisa.

Sursa: Galileo

CITESTE SI: