Prima pagină D:News

Anatomia alfabetizarii

Redactia Descopera.ro | 10.19.2009 | ● Vizualizări: 44
Anatomia alfabetizarii     creier, citit, vorbit, rezonanta magnetica, materia cenusie + zoom
Galerie foto (1)

A fost fotografiat pentru prima oara creierul unui adult in timp ce invata sa citeasca si sa scrie.

Cathy Price de la University College din Londra, alaturi de o echipa internationala formata din cercetatori spanioli si columbieni, a reusit cu ajutorul Rezonantei magnetice functionale pentru imagini (Rmfi) sa fotografieze acele regiuni cerebrale care se activeaza atunci cand o persoana adulta invata sa citeasca si sa scrie.

Cititul nu reprezinta un comportamant innascut, cum este vorbitul, dezvoltat pe parcursul a milioane de ani, ci o capacitate invatata, bazata pe practica. Avand in vedere ca pentru a putea intelege ceea ce se intampla la nivel cerebral, trebuie "fotografiat" exact momentul in care se activeaza procesul de invatare a lecturii, a face acest lucru cu copiii este imposibil, intrucat acestia sunt ca niste "bureti", absorbind in fiecare moment milioane de informatii concomitent. Tocmai de aceea, studiul a fost realizat pe un grup de 20 fosti luptatori de guerilla columbieni, toti analfabeti.


"Fotografiile" soldatilor au evidentiat o mai mare densitate a materiei cenusii in diferite zone din emisfera stanga a creierului, adica cea "programata" sa recunoasca literele si sa le traduca in sunete si semnificatie. De asemenea, cercetatorii au mai observat si numeroase conexiuni activate intr-o alta regiune cerebrala (girusul angular), cunoscuta de peste 150 de ani ca zona cerebrala "predispusa" la lectura. Observatiile oamenilor de stiinta au demonstrat ca aceasta zona nu este direct implicata in traducerea cuvintelor cum se credea pana acum, ci doar sustine acest proces "prevazand" ceea ce creierul se asteapta sa vada.
Sursa: Galileo

CITESTE SI:ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI