Metalele pretioase de pe Terra au o provenienta extraterestra

20 10. 2009, 14:00

Abundenta anumitor minerale in interiorul rocilor scoartei terestre ar putea fi de origine extraterestra: aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipa de geologi de la Universitatile Toronto si Maryland.

"Temperatura extrema la care s-a format nucleul terestru ar fi extras in totalitate orice metal pretios din roci pentru a-l depozita in nucleu. Prin urmare, ne-am intrebam care este explicatia faptului ca exista inca concentratii de metale pretioase ca platina si rodiul in portiunea rocioasa a Terrei actuale ", a explicat James Brenan, geolog de la Universitatea Toronto si co-autor al articolului aparut in revista "Nature Geoscience".

Rezultatele studiului geologilor au indicat ca acestea nu ar putea sa fi rezultat in urma niciunui proces intern cunoscut, ci ar putea sa fi ajuns pe Terra ulterior, in urma unei "ploi" de detrite extraterestre, cum sunt cometele si meteoritii.

Potrivit conceptiei actuale, in urma cu 4,5 miliarde de ani, Terra era o masa de roca rece amestecata cu fier topit de caldura generata in urma impactului cu obiecte masive de dimensiunea unei planete. Un asemenea proces ar fi separat din roci fierul, din care s-ar fi constituit ulterior nucleul terestru.

Brenan si William McDonough de la Universitatea Maryland au reprodus in laborator un amestec similar, supunandu-l la conditii de presiune si de temperatura extreme (pana la 2000 grade Celsius) si masurand compozitia de roca si fier rezultata. La finalul acestui experiment s-a constatat cum, in timpul procesului, metalul parasea roca.

Astfel au ajuns cercetatorii la concluzia ca un fenomen analog ar fi survenit pe parcursul perioadelor de formare a Terrei, si ca o anumita forma de sursa externa - cum ar fi o "ploaie" de material extraterestru -, ar fi contribuit la prezenta de metale pretioase in portiunea rocioasa a scoartei terestre.

"O astfel de ipoteza este in masura sa explice si un alt mister cu privire la concentratia de hidrogen, carbon si fosfor, componente esentiale ale vietii, care probabil s-au pierdut in timpul violentului proces de formare a planetei noastre", a mai comentat Brenan.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: