Prima pagină D:News

Efectul placebo si maduva spinarii

10.21.2009 | ● Vizualizări: 186
Efectul placebo si maduva spinarii     efect placebo, maduva spinarii, rezonanta magnetica functionala + zoom
Galerie foto (1)

Cei interesati de efectul placebo stiu bine ca mintea este capabila sa “insele” corpul. In ce mod? Potrivit unui studiu realizat recent de o echipa de cercetatori germani, prin blocarea cailor de transmisie a durerii la nivelul unei regiuni a maduvei spinarii numita “cornul dorsal”.

Falk Eippert si echipa lui de la Centrul Medical Universitar dinHamburg-Eppendorf, Germania, prin intermediul tehnicii de rezonantamagnetica functionala pentru imagini (fMRI), au observatactivitatea maduvei spinarii la mai multi voluntari, convinsi caparticipa la testarea unei crème cu lidocaina, un anestezic.

Experimentul oamenilor de stiinta a oferit prima dovada directa afelului in care actioneaza un placebo. Potrivit acestora, factoriipsihologici influenteaza mecanismele de perceptie si elaborare adurerii in primele "compartimente functionale" ale sistemuluinervos; prin urmare, terapiile care folosesc efectul placebostimuland circulatia de opioide produse de organism, reusesc sablocheze caile de transmitere a durerii, care de la creier coboarapana la maduva spinarii.
Sursa: Galileo

CITESTE SI: