Bisturiul care detecteaza cancerul

21 10. 2009, 12:49

Chirurgia reprezinta, de multe ori, o parte importanta a tratamentului tumorilor maligne, dar chirugilor le este foarte greu sa stie daca au indepartat intr-adevar toate celulele canceroase din corp. De obicei, ei iau masuri de siguranta taind cativa centimetri in plus de tesut, in jurul tumorii.

Insa bisturiul inventat de cercetatorii de la Universitatea Justus-Liebig din Germania este un instrument revolutionar, cu ajutorul caruia poate fi detectata direct prezenta celulelor tumorale, chiar in cursul operatiei, astfel incat chirurgul poate "curata" cu mai mare precizie tesuturile.

Instrumentul este alcatuit dintr-un bisturiu electric, legat de un spectrometru de masa.

Asa-numitul "fum chirurgical", degajat atunci cand chirurgii taie sau cauterizeaza tesuturi cu instrumente incinse, este analizat cu ajutorul spectrometrului, care identifica diferite molecule pe baza densitatii si a sarcinii lor electrice.

Compozitia chimica a tesutului canceros fiind diferita de cea a tesuturilor sanatoase, analiza spectrometrica arata daca portiunea atinsa de bisturiu contine sau nu celule maligne. Rezultatul analizei poate fi vizualizat permanent sub forma unei "harti" a corpului, astfel incat chirurgul sa poata urmari progresele operatiei de indepartare a tumorii.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: