Prima pagină D:News

Se cauta voluntari pentru o calatorie spre Marte – simulata, deocamdata

Redactia Descopera.ro | 10.22.2009 | ● Vizualizări: 81
Se cauta voluntari pentru o calatorie spre Marte – simulata, deocamdata     astronomie, spatiu, Marte, misiune, voluntar + zoom
Galerie foto (1)

Agentia Spatiala Europeana (ESA) recruteaza sase voluntari dispusi sa participe la un experiment de simulare a unei misiuni spatiale pe Marte. Durata “misiunii’ va fi 520 de zile, timp pe care voluntarii il vor petrece impreuna, intr-o baza din Moscova, cazati intr-un spatiu stramt si filmati non-stop.

Scopul experimentului il constituie investigarea aspectelor psihologice si medicale ale unei misiuni spatiale de lunga durata, asa cum ar fi o eventuala misiune pe Planeta Rosie.

Vokluntarii vor fi supravegheatiI permament cu ajutorului camerelor de filmat si vor fi supusi multor teste stiintifice, pentru a evalua felul in care izolarea pe o lunga perioada de timp ii afecteaza din punct de vedere fiziologic si psihologic.

Candidatii trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani, sa fie sanatosi fizic si psihic si sa nu fie mai inalti de 1,85 m; de asemenea, trebuie sa aiba pregatire si experienta in medicina, biologie sau inginerie.

Echipajul va cultiva legume intr-un laborator special, va dormi in "camere" tip capsule si va parasi baza numai in timpul simularii "iesirilor pe suprafata martiana".

Cele 520 de zile aproximeaza durata unei misiuni reale pe Marte: 250 zile pentru "dus", 240 zile pentru intoarcere, plus 30 zile de explorari pe planeta-tinta.

Anul acesta, ESA a desfasurat un studiu preliminar asemanator, cu o durata de 105 zile, la care au luat parte voluntari din Franta, Germania si Rusia (foto).

La experimentul de 520 de zile, care va incepe in 2010, vor putea participa voluntari din tarile membre ale programului ELIPS al ESA (Austria, Belgia, Elvetia, Germania, Danemarca, Spania, Franta, Grecia, Italia, Irlanda, Norvegia, Olanda, Portugalia, Suedia, Marea Britanie, Canada).

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: