Prima pagină D:News

Pesticidele pot alimenta gandurile sinucigase

10.23.2009 | ● Vizualizări: 168
Pesticidele pot alimenta gandurile sinucigase     no tags + zoom
Galerie foto (1)

China are o rata incredibil de ridicata a suicidului, 44% dintre sinuciderile din intreaga lume petrecandu-se aici. In 2007, China Daily a anuntat ca mai multe astfel de evenimente nefericite s-au intamplat in zonele chineze rurale decat in cele urbane, ceea ce reprezinta tocmai opusul tendintelor intalnite in alte tari.

Acum, cercetatorii cred ca au identificat si cauzele acesteisituatii: expunerea la pesticidele agricole creste numarulgandurilor sinucigase ale unei persoane. China inca folosesteaceste substante, denumite si organofosfati, desi ele au fostinterzise in tarile vestice din cauza gradului mare de toxicitatesi al problemelor mentale cauzate de expunerea la ele pe termenlung.

Cercetatori ai Spitalului Tongde din Provincia Zhejiang si aiColegiului Regal din Londra au desfasurat o serie de studii asuprarezidentilor din China centrala si din zonele de coasta si audescoperit "primele dovezi epidemiologice care sugereaza posibileinfluente ale pesticidelor in privinta gandurilorsinucigase".

Coordonator al studiului, psihiatrul Robert Stewart a folosit unesantion de aproximativ 10 000 de chinezi, locuitori ai zonelorrurale, pentru a afla cum au depozitat pesticidele. Aceia carele-au pastrat in casa s-au dovedit mai predispusi gandurilor desinucidere. In plus, acele zone cu o cantitate mai mare depesticide gazduite in locuinte au prezentat un nivel de sinuciderimai ridicat.

De vreme ce sinuciderea este cauza principala a decesului oamenilorcu varste intre 15 si 34 de ani, autoritatile sanitare au de gandsa stabileasca mijloace de minimizare a expunerii la pesticide -cum ar fi, de exemplu, obligativitatea pastrarii lor in afaracaminelor.

Sursa: Discovermagazine

CITESTESI: