Prima pagină D:News

Mai curat, mai moral, mai generos

10.27.2009 | ● Vizualizări: 326
Mai curat, mai moral, mai generos     psihologie, curatenie, lamaie, miros, moral, bunatate + zoom
Galerie foto (1)

Curatenia din jur ii determina pe oameni sa se poarte mai corect si mai marinimos. Uneori e de ajuns o unda de miros de citrice – asociata inconstient cu curatenia – pentru a modifica semnificativ comportamentul uman.

La aceste concluzii au ajuns cercetatorii de la NorthwesternUniversity, SUA, in urma unui studiu in cadrul caruia au fostdesfasurate mai multe experimente, pentru a explora legatura dintrecuratenie si comportamentul moral.

Intr-unul dintre experimente, participantilor - distribuiti indoua grupuri - li s-a cerut sa imparta o suma de bani - despre careli s-a spus ca fusese trimisa de un partener anonim - cu acelpartener.

Unul dintre grupuri a fost gazduit intr-o camera "neutra", invreme ce celalalt a participat la experiment intr-o camera unde sesimtea mirosul unui produs de curatenie cu aroma de lamaie.Suma medie pe care au inapoiat-o cei din camera cu miros delamaie a fost aproape de doua ori mai mare decat in cazul celor dincamera neutra.

Intr-un alt experiment, participantii au fost rugati sa-siexprime gradul de interes fata de participarea la actiuni devoluntariat si donare de bani in scopuri caritabile.

Din nou, cei din camera cu miros de lamaie au fost mult maiinclinati sa se ofere ca voluntari si sa doneze sume de bani inscopuri filantropice.

Concluzia cercetatorilor a fost ca bunatatea si curatenia mergmana in mana, iar studiul confirma rezultatele mai multor cercetarianterioare, care aratau ca diferitele mirosuri pot influenta stareade spirit a oamenilor si, in consecinta, si comportamentul lor.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI: