Talentul la volan este genetic

29 10. 2009, 12:53

Cercetatorii de la Universitatea Irvine din California au descoperit ca soferii care au in genom o anumita varianta a unei gene au obtinut rezultate cu peste 20% mai slabe la un test de conducere, in comparatie cu soferii care aveau o secventa de gene diferita.

Studiul a fost efectuat pe 29 de persoane, carora li s-a cerut sa conduca 15 tururi de pista, cu ajutorul unui simulator.

Spre surprinderea cercetatorilor, cei la care era prezenta varianta respectiva a genei au obtinut in mod constant rezultate inferioare fata de ceilalti.

Studiul ar explica de ce exista atatia soferi prosti: specialistii au estimat ca aproape 30% din populatia SUA are acesta gena.

"Acesti oameni fac mai multe greseli si uita in mai mare masura ceea ce au invatat", a explicat dr. Steven Cramer, conducatorul studiului.

Gena controleaza secretia unei proteine numite factor neurotrofic cerebral, care influenteaza memoria.

Cercetatorii sunt preocupati de ideea unei eventuale corelatii intre existenta genei cu pricina si producerea accidentelor de masina si se intreaba daca nu cumva printre cei implicati in accidente grave se afla multi purtatori ai acestei gene.

Sursa: Reuters

CITESTE SI: