Einstein a avut dreptate! Inca o data…

30 10. 2009, 13:52

Doua particule puternic incarcate au ajuns la telescopul spatial NASA, Fermi Gamma-ray, la o distanta de doar o secunda una de cealalta. Incantati, oamenii de stiinta cred ca aceasta ar putea fi dovada care sustine veridicitatea teoriei spatiu-timp emisa de Einstein.

Fotonii si-au inceput maratonul dupa ce au fost lansati in spatiu de catre una dintre obisnuitele explozii de raze gamma, cel mai probabil, o consecinta a coliziunii dintre doua stele de neutroni, cele mai dense obiecte cunoscute din Univers. Unul dintre fotoni poseda de un milion de ori mai multa energie decat celalalt, insa acestia au ajuns aproape in acelasi timp. In viziunea lui Einstein asupra unitatii spatiu-timp toate formele de radiatii electromagnetice, de la raze gamma pana la razele X, circula prin vacuum-ul spatiului cu aceeasi viteza, fara a conta cantitatea de energie pe care o poarta. Insa alte teorii noi ale gravitatiei sustin ca textura fotonului incarcat puternic va incetini viteza de deplasare a acestuia, in favoarea celui mai putin incarcat.

Rezultatele telescopului spatial Fermi par sa contrazica teoriile recente ale gravitatiei, in vreme ce expertii sunt de parere ca intarzierea de doar o secunda este insignificanta, in conditiile unei calatorii care a durat mai mult de sapte miliarde de ani. "Aceasta masuratoare elimina supozitiile noilor teorii care sustin o dependenta intre incarcatura energetica puternica si viteza de deplasare", declara profesorul Peter Michelson din cadrul Universitatii Stanford.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI: