Prima pagină D:News

Celebrii lei din Tsavo au mancat “doar” 35 oameni

Redactia Descopera.ro | 11.05.2009 | ● Vizualizări: 711
Celebrii lei din Tsavo au mancat “doar” 35 oameni     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cu peste 100 de ani in urma, un cuplu de lei ucigasi a terorizat muncitorii care lucrau la terminarea caii ferate care lega Kenya de Uganda. Cele doua fiare au intrat in legenda primind numele de Fantoma si Tunetul. In acele timpuri li s-a atribuit uciderea unui numar de 135 de muncitori. Ultimele studii ale cazului spun insa o alta poveste. Se pare ca temutii lei au ucis maxim 35 de oameni.

Intr-un interval de noua luni de zile, leilor li s-a atribuit uciderea a 135 de muncitori locali sau veniti din India pentru terminarea lucrarilor la prima cale ferata din estul Africii. Cifrele oficiale sustineau ce Fantoma si Tunetul, o leoaica si un leu din Tsavo, mancasera 28 de muncitori, restul pana la cifra de 135 fiind ocupat de bastinasi din triburile locale. Din acest motiv, terminarea caii ferate a intarziat cu luni de zile, subiectul ajungand sa fie discutat in Parlamentul britanic. Recent, un grup de cercetatori din cadrul Universitatii Santa Cruz a studiat ramasitele Fantomei si Tunetului, adapostite in colectile Muzeului de Istorie Naturala din Chicago. Studiile au constat in testarea tipurilor de carbon si nitrogen extrase in parul si coltii leilor. Rezultatele obtinute au fost comparate cu cele extrase din mostre de material genetic apartinand leilor moderni, lei care au vanat in egala masura atat animale salbatice cat si oameni. Datele arata ca leii din Tsavo au mancat in decursul vietii cel putin 24 de oameni, comparativ cu lei din prezent care se hranisera in medie cu 11 oameni.

" Din fericire, datele nu mint. Suntem in masura sa sustimen ca leii au mancat circa 35 de oameni. Cifrele noastre sunt mai aproape de realitate, deoarece sfideaza discrepanta declaratiilor istorice. Compania ferata a raportat un numar de doar 28 de morti, deoarece dorea sa minimalizeze impactul psihologic in randul viitorilor angajati. Pe de alta parte, locotenent colonelul John H.Paterson, cel care a ucis leii, era un vanator deja celebru pentru
exagerarile sale. De la el provine, de fapt, cifra exagerata de 135 de morti", declara Nathaniel J. Dominy, profesor de antropologie in cadrul Universitatii Santa Cruz.

Sursa: ScienceDaily

CITESTE SI :