Problemele la rinichi cresc riscul de infarct

09 11. 2009, 12:24

Este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la San Francisco VA Medical Centre, din cadrul Universitatii California (UCSF), impreuna cu o echipa de la Tufts-New England Medical Centre. Rezultatele acestui studiu au indicat ca pentru evaluarea sanatatii inimii trebuie pornit de la determinarea nivelului si a eventualelor alterari in timp a functiei renale a pacientilor.

Cercetatorii au realizat o testare a functiei renale la un esantion de pacienti in varsta, prin intermediul Cistatinei C, un inhibitor de proteaza cisteinica. Vreme de 7 ani, acestora le-au fost analizate modificarile survenite la nivelul functiei renale, care au fost corelate ulterior cu incidenta cazurilor de insuficienta cardiaca, infarct si arteriopatie periferica monitorizata pe parcursul urmatorilor 8 ani.

La pacientii la care s-a inregistrat un declin rapid al functiei renale a fost detectata o crestere de 32% a riscului de decompensare cardiaca, o crestere cu 48% a riscului de a suferi un infarct si o crestere cu 67% a riscului de a dezvolta o arteriopatie periferica.

Sursa: La Stampa

CITESTE SI: