Armata regelui persan Cambyse al II-lea, descoperita in Sahara

10 11. 2009, 12:53

Valoroasa descoperirea a fost facuta de doi prestigiosi arheologi italieni, fratii Angelo si Alfredo Castiglioni. Cei doi nu se afla la prima realizare de acest gen, in urma cu 20 ani, cautarile lor au dus la dezgroparea ruinelor de la Berenike Panchrysos, faimosul "oras de aur" din Egiptul Antic.

In timp ce efectuau sapaturi in zona, cercetatorii au observat un ulcior ingropat pe jumatate in nisip, alaturi de nenumarate ramasite omenesti. Cu ajutorul unui detector de metale, echipa de arheologi a mai scos la iveala, in prima instanta, un pumnal de bronz si zeci de varfuri de sageti.

Continuarea investigatiilor a dus la identificarea resturilor celebrei armate pierdute a regelui Cambyse al II-lea despre care insusi Herodot, parintele Istoriei, relateaza in scrierile sale ca ar fi pierit in intregime, cei 50.000 de soldati persani fiind inghititi de vii de o catastrofica furtuna de nisip petrecuta in anul 525 i.Hr.

"Am dat peste primele evidente arheologice ale armatei despre care povesteste Herodot. Regele Cambyse, fiul lui Darius cel Mare a trimis 50.000 de soldati din Theba cu misiunea de a ataca oaza de la Siwa si a distruge oracolul Templului lui Amon, odata cu uciderea preotilor care refuzasera sa recunoasca suzeranitatea regelui persan asupra Egiptului. Dupa ce au mers sapte zile prin desert, soldatii persani au poposit in locul unde astazi se afla oaza El Kharga. Dupa acea oprire de odihna, armata lui Cambyse nu a mai fost vazuta vreodata" declara arheologul Dario Del Bufo, membru al expeditiei italiene in Sahara.

Sursa: DiscoveryNews

CITESTE SI :