Prima pagină D:News

Fiecare cu microbii lui

Redactia Descopera.ro | 11.12.2009 | ● Vizualizări: 115
Fiecare cu microbii lui     microb, bacterii, boli + zoom
Galerie foto (1)

Fiecare individ “gazduieste” colonii specifice de bacterii, iar studiul evolutiei acestora ar putea preveni aparitia bolilor, au descoperit cercetatorii americani.

Continua studiul "chiriasilor", uneori foarte incomozi, care "locuiesc" pe pielea noastra. Deja cu ceva timp in urma, Elizabeth Grice de la National Human Genome Research Institute din Bethesda a indentificat comunitatile de bacterii care colonizeaza corpul uman, descoperindu-le surprinzatoarea biodiversitate. De aceasta data, un nou studiu al cercetatorilor de la Universitatea Colorado din Boulder, publicat in Science Express, s-a concentrat asupra realizarii unui prim "atlas" al acestor microorganisme.

Cercetatorii au aratat ca fiecare individ gazduieste comunitati specifice de bacterii, a caror compozitie variaza in functie de diferitele parti ale corpului colonizate (nas, urechi, piciore, gat, etc); un fel de "amprenta digitala microbiana", al carei studiu ar putea ajuta la monitorizarea starii de sanatate a unei persoane si la prevenirea unor boli.

In urma analizelor facute de cercetatori pentru a pune la punct "enciclopedia microbilor" a mai reiesit si ca cele mai mari diferente intre indivizi cand vine vorba de diversitatea din coloniile de "chiriasi" se prezinta la nivelul bacteriilor ajunse in narile si urechile noastre, in timp ce in cavitatea orala aceasta diversitate pare a fi mai mica.

De asemenea, contrar a ceea ce s-ar putea crede, oamenii de stiinta au mai descoperit si ca, in zona degetelor aratatoare si a scobiturii genunchilor exista o varietate mai mare de bacterii decat cea aflata in intestin sau in gura.
Sursa: Galileo

CITESTE SI:

Tag-uri: microb | bacterii | boli