Bacteriile, “tapii ispasitori” ai obezitatii

16 11. 2009, 12:11

Atunci cand se trece de la o dieta preponderent vegetariana si saraca in grasimi la una bogata in carbohidrati si grasimi, are loc o schimbare semnificativa a florei bacteriene in decursul a doar 24 de ore, antrenand o proliferare a microorganismelor care faciliteaza asimiliarea acestor substante si favorizeaza aparitia obezitatii. Acesta este rezultatul unui studiu realizat recent de cercetatorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis, Statele Unite.

Corelatia intre obezitate si miile de miliarde de microorganisme care traiesc in intestinul uman si contribuie la digestia si asimilarea alimentelor a fost facuta de seful echipei de cercetatori, Jeffrey I. Gordon, in cadrul unor studii precedente. De aceasta data, oamenii de stiinta au reusit sa recreeze ecosistemului intestinului uman la soareci, supusi apoi la mai multe tipuri de diete, si in mod deosebit doua: una vegetariana, saraca in grasimi si una de tip "occidental", bogata in grasimi si zaharuri.
"Am fost surprinsi sa observam o schimbare rapida in comunitatile microbiene ale soarecilor a caror dieta era bazata pe un continut ridicat de grasimi si carbohidrati. Evaluand la 4-6 ore timpul necesar bacteriilor pentru a se deplasa in intreg intestinul, acest lucru inseamna ca debutul modificarii populatiei bacteriene a survenit la 18-20 de ore dupa expunerea la dieta occidentala", a comentat Peter Turnbaugh, unul dintre cercetatori.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: