Prima pagină D:News

Controversatul experiment LHC Big-Bang reincepe in weekend

Redactia Descopera.ro | 11.20.2009 | ● Vizualizări: 291
Controversatul experiment LHC Big-Bang reincepe in weekend     LHC, accelerator de particule, geneva, elvetia, tehnologie, accident, big bang + zoom
Galerie foto (2)

Acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC) va fi restartat sambata dimineata, in cadrul unui nou experiment.

Inginerii se pregatesc masinaria pentru a emite o raza de particule sub-atomice care v-a strabate intregul tunel circular de 27 de km care formeaza LHC-ul. Constructia uriasului device aflat sub pamant, la granita dintre Franta si Elvetia, si experimentele care s-au realizat pana in prezent, a costat pana acum suma colosala de 6 miliarde de lire sterline. Scopul acceleratorului este acela de a oferi oamenilor de stiinta informatii pretioase despre primele momente de dupa Big Bang, de ce si in cum s-a produs formarea si expansiunea Universului. Cu toate acestea, pana in prezent, acceleratorul nu s-a achitat de aceasta sarcina, in timpul primelor teste, LHC defectandu-se de cateva ori, accidente care au costat milioane de euro.

Acceleratorul LHC a fost inchis pentru reparatii in septembrie 2008. Operat de Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (Cern), LHC are menirea de a crea conditii similare cu acelea existente in primele momente dupa Big Bang - un mister neelucidat nici pana astazi de oamenii de stiinta.

Descopera.ro are nevoie de parerea ta. Completeaza chestionarul nostru! Intra >>

CITESTE SI: