Prima pagină D:News

Creierul pisicii nu mai are secrete

Redactia Descopera.ro | 11.23.2009 | ● Vizualizări: 210
Creierul pisicii nu mai are secrete     pisica, creier, computer, inteligenta + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta au reconstruit in laborator un creier de pisica, simuland modul in care acesta functioneaza. Scopul insa, nu este acela de a cunoaste mai bine felina domestica, ci descifrarea mecanismelor cerebrale ale mamiferelor pentru a ajunge, in viitor, la reproducerea celor umane.

Un obiectiv ambitios, dar nu imposibil, potrivit specialistilor de la centrul de cercetare Ibm din Almaden, Statele Unite. Impreuna cu colegii lor de la Stanford University si utilizand supercomputerul «Blue Gene» de la Lawrence Livermore National Laboratory (al patrulea cel mai puternic din lume), oamenii de stiinta au reprodus si pus in actiune scoarta cerebrala a unei pisici, cu un miliard de neuroni si 10.000 mld de conexiuni sinaptice.
"Niciodata nu s-a mai atins un nivel de simulare atat de ridicat", a precizat Dharmendra Modha, seful echipei de cercetare de la Ibm. Pana acum s-a reusit doar simularea a 40% din creierul soarecelui in 2006, a unui creieras de sobolan in 2007, si doar 1% din creierul uman, in urma cu cateva luni. In circa zece ani, au promis "parintii" simulatorului felin, va fi realizat si cel uman.


Acum DARPA, agentia de cercetare a Pentagonului, a finantat proiectul Synapse cu 16 mil dolari, prin intermediul caruia acelasi grup de cercetatori impreuna cu altii de la diferite universitati americane (Cornell, Columbia, Wisconsin si California) vor construi un cip in masura sa functioneze precum creierul pisicii, cu toate capacitatile acestuia. Iar cip-ul, operand nu in "stilul" computerelor traditionale, ci flexibil si tolerant fata de erori, va "inzestra" cu inteligenta cele mai variate masinarii.

Sursa: Corriere della Sera

Descopera.ro are nevoie de tine. Completeaza chestionarul nostru!

CITESTE SI:


ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI