Prima pagină D:News

Supervulcanul care a defrisat India

Redactia Descopera.ro | 11.25.2009 | ● Vizualizări: 1206
Supervulcanul care a defrisat India     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un nou studiu vine cu o concluzie terifianta pentru cei care se tem de izbucnirea periodica a supervulcanilor care pot schimba la propriu infatisarea Terrei. Conform unei echipe de geologi australieni, acum 73.000 de ani, eruptia unui supervulcan din insula Java a fost atat de puternica incat suflul sau a distrus toti copacii de pe subcontinentul indian.

Vulcanul gigantic Toba a aruncat in atmosfera o cantitate imensa de cenusa vulcanica. Forta eruptiei sale a lasat un crater cu o lungime de 100 kilometri si o latime de 35 kilometri. In prezent, in crater este cel mai mare lac vulcanic din intreaga lume. Mostre din cenusa degajata in atmosfera au fost gasite in India, Oceanul Indian, Golful Bengal si Marea Chinei de Sud. Cantitatea de cenusa rezultata a fost atat de mare, incat supervulcanul Toba a provocat o era glaciara instantanee. Cu alte cuvinte, cenusa din atmosfera a impiedicat radiatia solara pentru o perioada de 6 ani de zile, "mini era glaciara" avand o durata de 1.800 de ani conform evidentelor prezente in straturile de gheata din Groenlanda. In timpul acestei glaciatiuni subite, temperaturile emedii de pe Terra au scazut cu circa 2,2 grade Celsius.

"Eruptia catastrofala de la Toba a avut un impact deosebit de puternic asupra populatiilor umane din acea perioada. Asa se explica lipsa de artefacte si urme de civilizatie umana care a caracterizat intervalul de timp de acum 50.000-100.000 ani. Lipsa diversitatii genetice in cadrul populatiilor umane din prezent, este o dovada in acea perioada oamenii au fost la un pas de extinctie", declara Stanley Ambrose, profesor de antropologie la Universitatea din Illinois, alaturi de profesorul Martin A.J. Williams de la Universitatea din Adelaide.
Supervulcanul a fost atat de puternic incat a distrus toti copacii din India, transformand subcontinentul indian intr-o regiune acoperita cu cenusa vulcanica, careia i-a luat peste 1000 de ani sa isi revina la biodiversitatea vegetala din trecut.

Sursa : ScienceDaily

CITESTE SI :

Descopera.ro are nevoie de parerea ta. Completeaza chestionarul nostru!