Prima pagină D:News

Ce anume a provocat deceniul fara veri?

Redactia Descopera.ro | 12.14.2009 | ● Vizualizări: 175
Ce anume a provocat deceniul fara veri?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Incalzirea globala este o preocupare destul de recenta a liderilor politici si a oamenilor de pretutindeni. In fapt, pana in urma cu un secol sau doua, teama cea mai mare a locuitorilor planetei era cea de inghet. Este si cazul misterioasei perioade 1810-1819, in care a avut loc asa numitul „deceniu fara vara”.

Racirea din acei ani a fost pusa pe seama eruptiei vulcanului indonezian Tambora, fapt infirmat de marturiile contemporane care sustin ca razirea incepuse cu ani buni inaintea acestui eveniment.

"O singura eruptie vulcanica nu este capabila sa declanseze o mini-era glaciara. Este clar ca altceva a dus la aparitia racirii din perioada 1810-1819", afirma Jihong Cole-Dai, profesor de chimie la Universitatea din Dakota de Sud.

Cercetatorul sustina ca a descoperit dovezi, in Antarctica si Groenlanda, ale unei eruptii vulcanice extrem de puternice care a avut loc in aceeasi perioada. "O cantitate uriasa de dioxid de sulf a fost eliberata in atmosfera, comportandu-se asemenea unui panou reflectorizant care a dus la racirea brusca a temperaturilor globale", adauga acelasi Cole-Dai.

Cu toate acestea, locatia exacta a acelui vulcan este inca incerta. In opinia cercetatorului american, aceasta ar trebui sa se afle undeva in zona Ecuatorului si ar trebuie sa fie suficient de mare incat sa arate precum conul unui vulcan care sa acopere intreaga planeta cu cenusa.

Sursa: DailyGalaxy

CITESTE SI:

Tag-uri: racire | vulcan | era glaciara | cenusa | sulf

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI