Prima pagină D:News

Tigrii incep sa faca vaduve

Redactia Descopera.ro | 12.16.2009 | ● Vizualizări: 150
Tigrii incep sa faca vaduve     tigru, atac, jungla, sunderband, mangrove, padure, schimbari climatice, zeitate, bonibi + zoom
Galerie foto (1)

Schimbarile climatice au agravat pana si relatiile dintre oamenii si tigrii care traiesc in delta Surderband din Bengal. Conform ultimelor rapoarte, tigrii au pornit o adevarata ofensiva impotriva oamenilor care le incalca din ce in ce mai des habitatul.

"Totul s-a intamplat atat de repede...tigrul a atacat cu o asemenea forta incat Ahmad nu a avut nicio sansa sa scape," declara Ar Ali Mullah un pescar din Sunderband care a vazut cum vecinul sau Ahmad a fost ucis si rapit de un tigru in urma cu doar cateva saptamani. Zeci de oameni cad victime anual tigrilor din padurea de mangrove, iar localnicii afirma ca intensitatea atacurilor a crescut in ultimul timp. Cei mai vizati sunt pescarii, braconierii si culegatorii de miere care se aventureaza adanc in padure.
"Tuturor ne este teama de tigri, in padure nu exista salvare, acolo esti la mila lor. Cum voi putea trai fara sotul meu, si cu ce imi voi intretine copii?", declara la randul ei Seba Mridha din satul Jamespur. Casa ei a fost distrusa de ciclonul Aila, iar doua luni mai tarziu, sotul ei Ramesh a fost mancat de o tigroaica.

Conform ultimului recensamant al tigrilor din Sunderband, efectuat in anul 2004, in aceasta padure traiau circa 279 exemplare, ceea ce arata ca padurea de mangrove a ramas printre cele mai bune habitate ale tigrilor din intreaga lume. Col Shakti Banerjee, din cadrul Wildlife PreservationSociety of India arata ca marea majoritate a atacurilor nu au avut loc in sate ci atunci cand oameni au invadat padurea. Pofesorul Pranabes Sanyal din cadrul Universitatii Jadavpur din Calcutta, arata ca vina o poarta exclusiv fenomenul incalzirii globale. In aceste conditii, Delta Sunderband este locuita de peste 4 milioane de oameni.

"Schimbarile climatice au accelerat cresterea nivelului salinitatii apelor care inunda mangrovele din sudul Sunderbanului. Fenomenul a cauzat migrarea tigrilor spre nord in apropierea zonelor frecventate de oameni", incheie acesta intr-un raport inmanat autoritatilor indiene. Inspaimantati, localnicii, fie ei hindusi sau musulmani, se roaga zilnic in fata altarelor lui Bonibi, o zeita locala a padurii, implorand protectia acesteia inainte de a se aventura in padure pe propriul risc.

Sursa : BBCNews

CITESTE SI :