Prima pagină D:News

In 2050, numarul “refugiatilor climatici” va ajunge la 200 de milioane

Redactia Descopera.ro | 01.05.2010 | ● Vizualizări: 828
In 2050, numarul “refugiatilor climatici” va ajunge la 200 de milioane     refugiati, schimbari climatice, migratie, dezastre naturale + zoom
Galerie foto (1)

Aceasta este concluzia unui raport recent dat publicitatii de Organizatia Internationala pentru Migratie (IOM).

Ca va depinde de uragane, furtuni, aluviuni sau seceta, ori ca va fi o consecinta a razboaielor pentru controlul resurselor hidrice, in 2050, Terra ar putea fi pusa in situatia de a face fata traumei reprezentate de 200 de milioane de "refugiati climatici". Deja in 1990 - se arata in raportul IOM - numarul asa-numitilor "refugiati ambientali", cei aflati in suferinta din cauza poluarii, secetei si a dezastrelor naturale, se ridica la 25 milioane.

De altfel si Ipcc (Intergovernmental panel on climate change), grupul de cercetatori mandatati de ONU sa studieze schimbarile climatice, avertiza ca tocmai migratia umana ar putea reprezenta unul dintre cele mai pregnante efecte ale impactului schimbarilor climatice, considerate "unul dintre factorii cei mai importanti in procesul decizional care duce la deplasarea populatiei".
Potrivit raportului Agentiei pentru Migratie, in clipa de fata exista 192 milioane de persoane, o cifra egala cu 3% din populatia mondiala, care au fost fortate sa-si paraseasca locul de bastina.

In opinia specialistilor, masurile fundamentale pentru eliberarea acestor "prizonieri" ai climei" sunt in numar de patru: recunoasterea problemei din partea comunitatii internationale, politici impotriva vulnerabilitatii, mentinerea unui nivel ridicat al cercetarii in domeniu si ajutorul acordat tarilor in curs de dezvoltare.

Sursa: La Republica

CITESTE SI: