Prima pagină D:News

A fost rezolvata enigma astronomica a Curentului lui Magellan

Redactia Descopera.ro | 01.07.2010 | ● Vizualizări: 363
A fost rezolvata enigma astronomica a Curentului lui Magellan     magellan, astronomie, Calea lactee, supernove, vanturi stelare + zoom
Galerie foto (1)

Giganticul curent de gaz care curge din Norii lui Magellan catre Calea Lactee este mult mai lung decat a fost estimat anterior; este descoperirea facuta de astronomii de la Green Bank Telescope (GBT) si acopera o lacuna importanta in informatiile existente cu privire la aceasta structura cosmica.

Primele observatii ale fluxului denumit Curentul lui Magellan au fost facute cu mai bine de 30 de ani in urma. Apoi, in urma altor studii, astronomii au lansat ipoteza conform careia cantitatea de gaz prezenta in zona ar fi fost mult mai consistenta, dar nu au reusit sa clarifice daca acesta facea parte sau nu din acelasi sistem. "Acum am rezolvat chestiunea: curentul este continuu, iar aceasta era informatia care ne lipsea pentru a avea o harta completa a Curentului lui Magellan", a comentat David Nidever, cercetator de la Universitatea Virginia si autor al studiului prezentat in cadrul unei conferinte a Scocietatii Americane de Astronomie.

Norii lui Magellano sunt cele doua galaxii cele mai apropiate de Calea Lactee, aflate la o distanta de intre 150.000 si 200.000 ani-lumina de noi.
Lungimea adaugata acum Curentului lui Magellan reprezinta un indice al varstei acestuia, estimata acum la 2,5 miliarde de ani si constituie baza de pornire pentru o noua explicatie a originii curentului de gaz.

Noua varsta estimata situeaza nasterea Curentului in perioada in care cei doi Nori ai lui Magellan s-au atins, declansand un proces intens de formatiune stelara, a explicat Nidever. "Puternicele vanturi stelare si exploziile de supernove ulterioare ar fi putut sa spulbere gazul astfel incat sa-l impinga in directia Caii Lactee", a adaugat el.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: