Cum se orienteaza soarecele

18 01. 2010, 12:00

Notiunea de "loc" si "itinerariu" este considerata naturala in viata de toate zilele, dar modalitatile prin care iau nastere asemenea idei abstracte au fost multa vreme obiectul unor dezbateri aprinse.

Explorarea detine un rol central atat in comportamentul soarecilor, cat si in cel uman, si a fost studiata la roatoare de cel putin un secol incoace. Pana nu demult insa, explorarea rozatoarelor in camp deschis a fost considerata in buna masura intamplatoare. Cu trecerea timpului, comportamentul acestora a fost descifrat, tocmai gratie punctelor de referinta pe care animalele si le stabilesc pentru a se orienta.

In timp ce exploreaza un mediu necunoscut, un soarece stabileste niste "noduri", puncte preferate si vizitate sporadic, marcate de efectuarea anumitor "pattern"-uri specifice de miscari.

Utilizand metode avansate de calcul, cercetatorii de la McMaster University din Hamilton, Canada, in colaborare cu o echipa de la Universitatea Tel Aviv, au reusit sa demonstreze acum semnificatia practica pe care asemenea concepte o au in comportamentul de explorator al soarecelui.

Tot potrivit studiului, formarea acestor puncte este amplificata de stres: miscarile sinuoase imbunatatesc interpretarea scenei vizuale si memoria spatiala, furnizandu-i soarecelui o multitudine de puncte de vedere diferite care transforma punctele stabilite in referinte pentru explorare.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: