Proviziile astronautilor vor fi lansate pe orbita cu un tun special

20 01. 2010, 13:10

Construirea de arme uriase a reprezentat principala preocupare a lui Hunter inca din 1992, atunci cand, fizician in cadrul Laboratorului National Lawrence Livermore fiind, a tras pentru prima oara cu o arma de aproape 150 metri lungime pe care a construit-o pentru a lansa experimental motoare hipersonice. Pistonul actionat prin arderea metanului comprima hidrogenul gazos care se expanda ulterior pe teava pentru a arunca proiectilul.

Totusi, lansarile mecanice pot da gres, asa ca firma lui Hunter, Quicklaunch, a decis sa schimpe principiul pistonului cu o camera de combustie ce arde gaz natural. Incalzirea hidrogenului intr-un spatiu etans ar trebui sa realizeze suficienta presiune incat sa trimita o incarcatura de jumatate de tona spre cer, cu 20.000 km/h.

Hunter vrea sa opereze noua sa arma, "Quicklauncher"-ul din ocean, in apropierea ecuatorului, acolo unde viteza mare de rotatie a Pamantului va inlesni proiectarea de obiecte in spatiu. Un tun plutitor, scufundat 1.000 de metri sub nivelul marii si echilibrat de un sistem cu balast, le va permite operatorilor tintirea diferitelor puncte de pe orbita. Luna viitoare, Hunter va testa un portotip functional, lung de 3 metri, intr-un rezervor cu apa. Crede ca lansatorul in marime naturala ar putea fi gata in sapte ani, daca vor putea fi adunati cei 500 milioane de dolari necesari construirii.

Sursa: Popsci

CITESTE SI: