Prima pagină D:News

Animalele au venit cu pluta in Madagascar

Redactia Descopera.ro | 01.21.2010 | ● Vizualizări: 451
Animalele au venit cu pluta in Madagascar     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Generatii intregi de cercetatori si oameni de stinta s-au straduit sa desluseasca fara succes modalitatea prin care lemurienii, vulpile zburatoare si mangustele au populat insula izolata a Madagascarului, care este despartita de continentul african inca de acum 65 milioane ani. Raspunsul a venit astazi din partea unei echipe mixte de cercetatori chinezi si americani.

Conform teoriei emisa de profesorii Mathew Huber si Jason Ali, mamiferele si reptilele care au colonizat Madagascarul dinspre Africa s-au servit in mod natural de trunchiurile si crengile de copaci care pluteau pe mare. Catarati pe aceste resturi vegetale, pionierii de origine animala au ajuns astfel pe insula. Ipoteza celor doi oameni de stinta este sustinuta de fluxul curentilor marini dintre Africa si Madagascar, flux ce a ajutat din plin invazia animaliera. Descoperirea se bazeaza si pe o simulare pe calculator care a durat trei ani de zile si in care s-a reconstruit directia curentilor marini de acum milioane de ani. Studiile profesorilor Huber si Ali sustin teoria emisa in anul 1940 de profesorul George Gaylord Simpson, care era de parere ca acest tip de colonizare animaliera a fost favorizat de furtunile care au aruncat pe tarmurile Madagascarului mai multe specii de animale ramase agatate de fragmentele plutitoare de copaci.

Teoria sa a fost atacata de savantii vremii care sustineau ca animalele au patruns in insula printr-o punte de pamant asemanatoare cumva Beringiei care unea odinioara Asia de America de Nord. Antropologii si paleontologii au fost dintotdeauna interesati de fauna Madagascarului, insula situata la circa 500 kilometri de Africa fiind despartita de Continentul Negru prin Strantoarea Mozambic. Madagascarul adaposteste o biodiversitate care in randul insulelor lumi, este intrecuta doar de aceea a Australiei. Pe insula africana traiesc 70 specii endemice de lemurieni. De fapt, circa 90% din fauna Madagascarului este unica in intreaga lume.

Sursa: ScienceDaily

CITESTE SI :