Marte va fi locuibila peste 1000 de ani

25 01. 2010, 11:56

Potrivit unui articol aparut in National Geographic Deutschland, pentru ca Marte sa devina locuibila ar trebui insa sa fie provocat un efect de sera de genul celui care incalzeste atmosfera terestra.
Caldura ar topi anhidrida carbonica aflata la cei doi poli si in solul planetei. Declansarea acestui fenomen ar putea fi generata de o cadere de meteroriti, prin amplasarea unor oglinzi gigantice pe orbita in jurul lui Marte, sau deschizand o serie de fabrici pentru productia de gaze. Odata atins un nivel de CO2 suficient pentru a duce temperatura peste 0, ar incepe sa ploua, apa ar curge pe suprafata planetei, iar in circa o mie de ani Marte ar putea fi acoperita de vegetatie.
Energia necesara constructiei oraselor ar putea fi furnizata de centrale atomice, instalatii eoliene sau reactoare nucleare. Astfel, o parte din populatia de pe Terra ar putea fi transferata pe Planeta Rosie, unde insa, chiar si dupa o mie de ani de efect de sera, pentru a se deplasa in aer liber, locuitorii tot vor trebui sa se foloseasca de "auto-respiratoare" intrucat nivelul de oxigen din aer ar creste foarte lent.

Sursa: Ansa

CITESTE SI: