Prima pagină D:News

Mona Lisa, autoportretul lui da Vinci?

Redactia Descopera.ro | 01.26.2010 | ● Vizualizări: 1433
Mona Lisa, autoportretul lui da Vinci?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta italieni spera sa deshumeze ramasitele lui Leonardo da Vinci si sa reconstruiasca fizionomia artistului renascentist, pentru a verifica daca celebrul tablou al Mona Lisei nu este, de fapt, un autoportret mascat.

Cercetatorii si istoricii Comitetului National pentru Mostenire Culturala din Italia au cerut permisiunea de a deschide cavoul artistului, gazduit la castelul Amboise, de pe Valea Loirei.

In timp ce identitatea Giocondei a fost dezbatuta secole de-a randul, unii invatati au sugerat ca da Vinci s-ar fi putut picta pe sine, ca femeie, in opera de arta, data fiind placerea lui pentru ghicitori.

Expertii cred ca daca vor gasi craniul pictorului Renasterii, ii vor putea recreea chipul si il vor putea compara cu cel al Mona Lisei. Echipa de cercetare italiana sustine ca tratativele referitoare la exhumare, purtate cu oficialii culturali francezi si cu proprietarii castelului au condus, in principiu, la un consens. Proiectul ar trebui sa primeasca permisiunea formala in aceasta vara.

Silvano Vicenti, lider al echipei de cercetare, sustine ca primul pas ar fi asigurarea ca ramasitele ii apartin, intr-adevar, lui Leonardo. Expertii vor folosi datarea cu C14 si vor compara mostrele ADN din oase si dinti cu cele ale descendentilor artistului, din Bologna, Italia.

Da Vinci a fost, initial, ingropat in curtea unei biserici, distrusa ulterior in timpul revolutiei franceze de la 1789, ramasitele sale fiind reinhumate in capela mica, din seiful Saint-Hubert al castelului Amboise, in 1874.

Referitor la identitatea Mona Lisei, mai multe speculatii s-au facut de-a lungul vremii, suspiciunile variind de la persoana Lisei Gherardini, sotia unui negustor florentin, pana la cea a mamei lui da Vinci.

Sursa: Telegraph

CITESTE SI: