Ti-a placut Avatar? Invata limba Na’vi!

26 01. 2010, 14:35

Fanii deja celebrului film SF al lui James Cameron cunosc faptul ca Avatar este un proiect mai vechi al regizorului american. Scenariul filmului a fost scris intre lunile ianuarie si aprilie ale anului 2006, iar tot atunci Cameron a inceput sa lucreze la bazele culturii populatiei Na'vi, bastinasii de pe planeta Pandora. Pentru a da veridicitate scenariului si civilizatiei clanului Omaticaya, din care face parte si protagonista filmului Avatar, Neytiri, Cameron a facut apel la un expert lingvist, dr. Paul Frommer, de la University of Southern California.

Frommer a dezvoltat baza limbii Na'vi in jurul unui nucleu lingvistic de 1.000 de cuvinte, la care Cameron insusi a mai adaugat 30. Fenomele (cele mai mici unitati sonore ale limbii, care au functia de a diferentia cuvintele intre ele) specifice populatiei Omaticaya includ consoane ejective (precum « kx » din cuvantul Na'vi « skxawng ») si au fost inspirate dintr-o straveche limba de origine semitica din Etiopia, amarenna. Cuvintele propuse de Cameron incep cu consoanele « ng » si isi au sursa de inspiratie in limba populatiei Maori din Noua Zeelanda.

Precum s-a intamplat in cazul klingonienilor din Star Treck, succesul peliculei Avatar a determinat comunitatea de fani sa invete si sa dezvolte limba indragitilor indigeni pandorieni, in acest sens aparand un site specializat si un dictionar al expresiilor uzuale, precum « Kaltxi nga-ru lu fpom srak? » pentru « Buna! Ce mai faci? ». Daca vrei sa afli mai multe despre limba Na'vi din Avatar si cum o poti invata, acceseaza acest material de pe apropo.ro

CITESTE SI: