Prima pagină D:News

Nanosatelit de marimea unui Rubicub va fi lansat de NASA pe orbita

Redactia Descopera.ro | 02.02.2010 | ● Vizualizări: 447
Nanosatelit de marimea unui Rubicub va fi lansat de NASA pe orbita     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un nou tip de satelit miniatural pentru comunicatii, proiectat si construit de studentii Universitatii din Colorado, a fost selectat intr-un program de cercetare, urmand a fi lansat pe orbita in trei exemplare, in luna noiembrie, ca parte e unei initiative NASA de educatie spatiala.

Fiecare dintre cei trei sateliti, denumiti "CubeSats" datorita formei lor cubice, masoara aproximativ 10 centimetri pe fiecare suprafata, are un volum de aproape 1 litru si o greutate de 1 kilogram.

Obiectele vor fi lansate pe orbita in cadrul programului NASA intitulat Lansarea Educationala a Nanosatelitului sau ElaNA. Satelitul Hermes a fost realizat si testat de apoximativ 100 de studenti din campusul CU-Boulder, intr-o perioada de doi ani si jumatate.

Telul misiunii este imbunatatirea sistemelor comunicationale prin sateliti de mici dimensiuni, testand pe orbita un sistem de comunicatii cu o inalta rata a transferului de date, ce le va permite cercetatorilor si inginerilor sa gestioneze mari cantitati de informatii.

Cei trei sateliti "studentesti" vor fi atasati unui vehicul de lansare Taurus XL, care va lansa totodata si misiunea Glory a NASA, de studiere a radiatiei solare. Odata ce racheta va ajunge la altitudinea de 600 kilometri, satelitii vor fi eliberati din sistemul de prindere si pozitionati pe orbite separate.

Dispozitivele dispun de doua sisteme comunicationale. Unul le va permite operatorilor sa "vorbeasca" cu aparatul, iar celalalt va fi intrebuintat pentru testarea sistemului de comunicatii la viteze mari. Daca incercarile vor avea succes, sistemul ar putea fi utilizat si pe alti sateliti.

Sursa: Dailygalaxy

CITESTE SI: