Salmonella&Co: unda “verde”

07 02. 2010, 00:00

Impreuna cu Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC), EFSA a publicat noul raport asupra zoonozelor de origine alimentara. Datele, pe 2008, arata ca cele trei infectii cele mai frecvente sunt in scadere fata de 2007. Informatiile stranse de autoritati privesc cele 27 state membre ale UE si alte patru externe, astfel incat sa furnizeze un cadru complet al animalelor si alimentelor care stau la originea zoonozelor.

Dintre cele 15 tipuri de zoonoze prezente in raport, maladia cea mai frecventa este campilobacterioza, cu peste 190.000 de cazuri confirmate in 2008, circa 10.000 mai putin fata de anul precedent. Agentul acestei boli, Campilobacter, poate cauza diaree si febra, si a fost identificat mai ales in carnea cruda de pui, porc si vita.

Pe locul doi se afla Salmonella, cu circa 130.000 de cazuri si o rata de diminuare 13,5%. Salmonella ramane insa cauza cea mai frecventa (35 %) a infectiilor de origine alimentara.
Aceasta boala se afla insa in centrul unui program european, initiat in 2008, in vederea reducerii prevalentei Salmonellei in crescatoriile de gaini. In clipa de fata, 20 de tari membre UE si-au atins obiectele fixate in cadrul acestui program si, potrivit raportului, acest fapt ar putea explica scaderea incidentei acestei boli.

Cu circa 1.400 de cazuri confirmate, boala cauzata de bacteria Listeria, listerioza, desi mai rara decat precedentele, starneste putina preocupare. Cauza? Listerioza are o rata ridicata de mortalitate, mai ales la presoanele vulnerabile, batranii si copiii. Prezenta acestei bacterii a fost detectata in alimente precum pestele afumat, produsele din carne tratata termic si branzeturi.
In ansamblu, sursele principale ale infectiilor alimentare raman insa ouale si produsele derivate (23 % din cazuri), urmate de carnea de porc si derivate (10 %).
Sursa: Galileo

CITESTE SI: