Prima pagină D:News

Luna s-a format in urma unei explozii nucleare

Redactia Descopera.ro | 02.18.2010 | ● Vizualizări: 277
Luna s-a format in urma unei explozii nucleare     luna, explozie, impact, terra + zoom
Galerie foto (1)

Doi cercetatori au lansat o ipoteza revolutionara: un georeactor se afla la originea satelitului nostru.

Ipoteza conform careia Luna s-ar fi format ca urmare a unei explozii solare extrem de puternice a fost lansata de R.J de Meijer de la Universitatea Western Cape din Sud Africa si W.van Westrenen de la Universitatea Amsterdam, Olanda in cadrul unui articol publicat in revista Earth Moon and Planets International Journal of Solar System Science.
Pana in clipa de fata exista patru teorii cu privire la formarea Lunii, si cea mai acreditata este cea a impactului gigantic. Aceasta postuleaza impactul cu Terra al unui corp ceresc de dimensiunile planetei Marte, care ar fi creat suficient material pe orbita din jurul Terrei astfel incat sa se formeze Luna.

Studiul lui Meijer si van Westrenen pleaca insa de la o critica a teoriei impactului gigantic. Cercetari recente au demonstrat ca exista multe asemanari intre continutul izotopic al compozitiei rocioase a Lunii si cea a Terrei. Acest fapt constituie o problema intrucat simularile asa-numitului impact prevedeau ca doar 20% din Luna ar putea proveni din Terra, in vreme ce restul de 80% ar fi fost generat de impactul care ar fi lovit Terra. Prin urmare, cei doi oameni de stiinta repropun asa-numita teorie a fisiunii, abandonata in anii '60.

In acest model, Terra primordiala era un corp rotitoraflat in rapida miscare, in care fortele centrifuge erau doar cu putin inferioare celor gravitationale. In acesta situatie, au explicat Meijer si van Westrenen, o crestere mica a vitezei angulare ar fi permis unei mase de mari dimensiuni sa se desprinda de Ecuator. Dar cum ar fi fost generata aceasta crestere a vitezei? Cercetatorii cred ca prin intermediul unei explozii nucleare a unui georeactor natural. Practic, fortele centrifuge ar fi concentrat elementele cele mai grele, precum uraniul si toriul, aproape de suprafata terestra pe plan ecuatorial, iar concentratia ridicata ar fi dat viata exploziei care ar fi permis ulterior desprinderea Lunii.

Sigur este ca existenta georeactoarelor este mai mult decat o ipoteza: in 1970 a fost documentata existenta unui georeactor activ acum intre 1.5 si 2 mld de ani, la Oklo, in Gabon.


Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Tag-uri: luna | explozie | impact | terra