74 de ani – varsta fericirii

23 02. 2010, 13:18

Mai putine responsabilitati, mai putine griji financiare si mai mult timp dedicat propriei persoane ar fi factorii care determina un "nivel al fericirii" crescut la o persoana de acesta varsta.

Nivelul de fericire descreste incepand din adolescenta si pana la aproximativ 40 de ani; apoi "isi revine", pana pe la 46 de ani, iar dupa aceea creste constant, atingand un maxim la 74.

Oamenii de stiinta au chestionat periodic un numar de 21.000 de barbati si femei, cerandu-le sa sa-si evalueze "nivelul de fericire" pe o scala de la 1 la 7.

Adolescentii aflati spre varsta de 18 ani au avut un scor mediu de 5,5; spre 40 de ani, nivelul a scazut la 5. In schimb, la 74, nivelul mediu era de 5,9.

Concluziile studiului arata ca oamenii mai in varsta tind sa aprecieze mai mult lucrurile pozitive din viata lor - chiar marunte - si sa acorde o mare valoare aspectelor emotionale ale interactiunilor sociale.

De asemenea, ei au trecut de perioada in care cresterea copiilor, cumpararea unei locuinte si construirea unei cariere erau factori importanti de stres, asa cum se intampla la varstele mai tinere.

Daca participantii germani la studiu au raportat un nivel al fericirii mai stabil de-a lungul vietii, in schimb la participantii britanici s-a remarcat o crestere clara a acestui nivel pe masura inaintarii spre varsta de 70 de ani.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI: