Prima pagină D:News

Un rechin gigantic a fost descoperit in Kansas

Redactia Descopera.ro | 02.25.2010 | ● Vizualizări: 270
Un rechin gigantic a fost descoperit in Kansas     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Ramasitele fosilizate ala unui rechin gigantic, de peste 10 metri lungime, au fost descoperite in statul american Kansas de catre paleontologii Universitatii din Illinois.

Pana in prezent, cercetatorii au descoperit o mandibula uriasa, dinti si formatiuni cornoase apartinand rechinului care a trait in urma cu circa 89 milioane ani. Pradatorul, botezat Ptychodus mortoni, era un peste bentonic care traia pe fundul marilor si oceanelor fiind inarmat cu imensi dinti plati folositi pentru spargerea carapacelor scoicilor si crabilor gigantici care-i serveau drept prazi.

Paleontologii aveau cunostinta despre existenta unui asemenea pradator, dar ramasitele noului specimen descoperit in Kansas demonstreaza ca rechinul in cauza era cu mult mai mare decat estimasera specialistii americani. Ptychodus mortoni nu era doar mai mare, dar se pare ca era specializat, mai degraba, pentru vanatoarea activa decat pentru consumul de plancton, asa cum se credea pana in prezent. De fapt, conform estimarilor, acest rechin a fost cel mai mare pradator al animalelor cu cochilie care a trait vreodata pe Terra.

Profesorul Kenshu Shimada estimeaza ca uriasul rechin fosil era asemanator in forma si caracteristici cu rechinul doica (Ginglymostoma cirratum) care traieste astazi in majoritatea marilor si oceanelor. Rechinul doica are un corp masiv si indesat, precum si un cap lat prevazut cu un bot rotunjit.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI