Prima pagină D:News

Practica religioasa in era telecomunicatiilor: spovedanie prin telefon

Redactia Descopera.ro | 03.03.2010 | ● Vizualizări: 157
Practica religioasa in era telecomunicatiilor: spovedanie prin telefon     religie, tehnologie, comunicatii, telefon, spovedanie, preot, pacat + zoom
Galerie foto (1)

Un serviciu telefonic costisitor, prin care credinciosii isi pot marturisi pacatele “direct lui Dumenzeu”, dupa cum sustine cea care l-a infiintat, a fost creat recent in Franta, spre consternarea episcopilor catolici, care incearca sa obtina desfiintarea lui.

Apelurile costa 34 centi pe minut, la care se adauga taxa de conectare. Credinciosii care suna la acest serviciu telefonic sunt "intampinati" de o voce masculina suava, care ii lamureste care sunt pasii ce trebuie urmati: "Pentru sfaturi privind spovedania, apasati tasta 1. Pentru a va spovedi, apasati tasta 2." Pentru a asculta cateva spovedanii (?), apasati tasta 3". Si precizeaza: "In cazul unor pacate mortale" - acestea insemnand, in teologia catolica, pacate extrem de grave, care il despart pe pacatos de Dumnezeu - "este indispensabil sa va spovediti unui preot"

Le Fil du Seigneur (Linia catre Dumenzeu) a fost infiintata de Camille Hautier, o doamna care se declara catolica practicanta si care a sustine ca o parte din banii incasati de pe urma apelurilor sunt directionati catre opere filantropice.

Ea a precizat si cateva dintre limitele acestui serviciu: nu ofera iertarea pacatelor (lucru pe care numai un preot il poate face); ideea este de a sluji la marturisirea pacatelor marunte - nu a celor capitale - direct lui Dumnezeu (desigur, de catre cei care cred ca Dumnezeu chiar se afla la celalalt capat al firului) si de a oferi pacatosilor o atmosfera de pietate si reculegere, cu rugaciuni si muzica inaltatoare.

Aproximativ 300 de persoane au sunat la acest serviciu telefonic in prima saptamana dupa infiintarea lui.

Autoritatile religioase din Franta si-au manifestat dezaprobarea, afirmand ca Le Fil du Seigneur a fost infiintat fara acordul Bisericii Catolice; ei au a admis faptul ca un serviciu telefonic de acest gen ar putea fi de ajutor persoanelor izolate, varstnice ori celor cu dizabilitati, dar sustin ca o astfel de abordare a spovedaniei este inacceptabila, deoarece spovedania are, in traditia crestina, un inteles sacramental si trebuie savarsita, in mod obligatoriu, in prezenta unui preot.


Sursa: The Independent

CITESTE SI: