Secretul intuitiei feminine

09 03. 2010, 12:52

Secretul? Neuronii-oglinda, capabili sa recunoasca actiuni eronate intr-un timp foarte scurt, si care fac acest lucru intrucat functioneaza permitand o comunicare non-lingvistica intre creiere.

Potrivit cercetatorilor, deciziile pe care le luam nu se bazeaza doar pe ratiune, ci in anumite cazuri depind de procesele neuronale care se activeaza in momentul in care observam o actiune gresita, facandu-ne, de exemplu, sa n-o imitam.

Pentru a intelege capacitatea femeilor de a identifica inaintea barbatilor o greseala, grupul de cercetare condus de Alice Mado Proverbio de la Universitatea Milano-Bicocca, alaturi de Federica Riva si Alberto Zani de la Intitutul de bioimagini si fiziologie moleculara, a inregistrat potentialele bioelectrice cerebrale la fiintele umane in cautarea neuronilor-oglinda, deja identificati la maimuta.

In cadrul experimentului, realizat pe un esantion alcatuit din 23 studenti universitari, barbati si femei, s-a constatat ca recunoasterea automata a imaginilor dotate cu un scop si diferentierea de cele incorecte are loc in 170-200 de milisecunde post-stimul, mai ales in creierul feminin, capabil de o elaborare mai rapida. "Dupa circa 450-600 milisecunde s-a observat un varf al reactiei negative la gesturile improbabile si deplasate, cu o caracteristica a acestei reactii mai afectiva la femei si mai rationala la barbati", a explicat Mado Proverbio.

Este cunoscut, a mai adaugat cercetatorul, ca actiunile cu un scop precis, cum ar fi de exemplu aceea de a culege un fruct pentru a-l manca, activeaza sistemul fronto-parietal de neuroni-oglinda intr-o masura mai mare decat actiunile nefinalizate, cum ar fi sa ajungi la un fruct, dar sa nu-l culegi sau sa-l culegi si apoi sa-l arunci. Pare asadar, ca exista populatii neurale pre-motorii si somato-senzoriale implicate atat in observarea actiunilor finalizate facute de altii, cat si in cele de imitare si invatare.

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: