Prima pagină D:News

Vitamina D, cruciala pentru sistemul imunitar

Redactia Descopera.ro | 03.09.2010 | ● Vizualizări: 4167
Vitamina D, cruciala pentru sistemul imunitar     vitamine, sistem imunitar, organism uman + zoom
Galerie foto (1)

In lipsa acesteia, celulele T nu pot reactiona si combate infectiile grave care ameninta organismul uman, au descoperit cercetatorii de la Universitatea Copenhaga, Danemarca.

Nu exista studii care sa stabileasca in mod definitiv doza optima de vitamina D, produsa de organismul uman in mod natural prin expunerea la soare, chiar daca medicii recomanda o doza zilnica cuprinsa intre 25 si 50 micrograme pe zi. De asemenea, se estimeaza ca o mare parte din populatia globului sufera de o deficienta a acestui important element.
Potrivit modelului imunologic actual, pentru a putea proteja organismul de amenintarea virusurilor si bacteriilor, celulele T ale sistemului imunitar trebuie inainte de toate sa fie expuse la agentul patogen. Cand o celula T este expusa la un agent patogen, ea expune un dispozitiv de semnalare cunoscut ca receptor pentru vitamina D: acest lucru inseamna ca celula respectiva trebuie sa aiba la dispozitie vitamina D, altfel activarea va fi oprita.

"Daca celulele T nu reusesc sa gaseasca suficienta vitamina D in sange, nu se vor activa niciodata", au precizat cercetatorii.


In cursul studiului, oamenii de stiinta au reusit sa traseze si secventa biochimica a transformarii unei celule T din inactiva in activa, deschizand astfel drumul posibilitatii de a interveni in diferite puncte de pe acest traseu pentru a modula reactia imunitara. Elementul crucial descoperit in acest caz este ca celulele T inactive, sau "naïve", nu contin nici un receptor pentru vitamina D, si nici o molecula specifica (PLC-gamma1) care ar abilita-o sa dea un raspuns antigenic specific.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: