Primul virus care se transmite ereditar

11 03. 2010, 12:13

Despre herpesvirusul uman 6 (HHV-6), agentul etiologic al "celei de-a sasea boli", o febra eruptiva ce se manifesta in prima copilarie, de obicei benigna, se stia ca infecteaza un procent de aproape 100% din persoane inca de la nastere, si apoi ramane in organism in mod permanent. Acum insa, cercetatorii de la Universitatea South Florida, condusi de Peter Medveczky, au descoperit ca la un procent mic dintre oameni, el reuseste sa-si integreze propriul ADN in cromozomii umani.

Pe parcursul studiului, descris intr-un articol publicat in "Proceedings of The National Academy of Sciences" (PNAS), oamenii de stiinta si-au confirmat banuiala (avansata in urma cu mai multi ani, in urma altor studii) ca HHV-6 este capabil sa infecteze spermatozoizii si ovulele. In consecinta, circa 1% din populatia americana se naste cu ADN-ul acestui virus prezent in toate celulele corpului.

Virusul se insereaza in ADN in interiorul telomerilor, structurile aflate la extremitatea cromozomilor, cu rol central in reglarea diviziunii celulare si in consecinta, a proceselor imbatranirii si dezvoltarii de tumore.

Oamenii de stiinta au mai descoperit si ca genomul viral integrat in cromozomi poate fi reactivat in forma lui infectioasa. De obicei, reactivarea virusului, care poate provoca encefalite, hepatite, afectiuni ale miocardului si ale plamanilor, se verifica doar la acele persoane cu sistemul imunitar compromis, dar s-au intalnit (desi foarte rar) si cazuri la persoanele sanatoase.

"Acum trebuie sa descoperim daca locul unde se integreaza virusul are vreun impact asupra patologiei; dar si daca exista medicamente care-i pot provoca reactivarea la pacientii purtatori", a comentat Medveczky.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: