Prima pagină D:News

Crater in centrul Africii, provocat de un asteroid

03.15.2010 | ● Vizualizări: 382
Crater in centrul Africii, provocat de un asteroid     crater, asteroid, terra, jurasic, dinozaur + zoom
Galerie foto (1)

In Congo, cercetatorii de la Universitatea Padova au identificat amprenta unuia dintre cele mai mari cratere din lume, datand din Jurasic.

In centrul Africii, in Congo, a fost descoperita amprenta unuicrater imens, care ar fi fost provocat de caderea unui asteroid sau a unei comete, cu un diametru decirca 2 km. Se poate spune ca inelul de mari dimensiuni a fostidentificat tocmai "datorita" despaduririi salbatice care distrugemediul, dar care in acest caz i-a facut fericiti pe cercetatorii dela Universitatea Padova.

Rezultatul descoperirii a fost prezentat recent in Texas, StateleUnite, in cadrul "Lunar and Planetary Science Conference" Estevorba despre un crater demn de Cartea Recordurilor printre cele aproximativ150 cunoscute pe suprafata Terrei, fiind atat unul dintre cele 25 cu celemai mari dimensiuni, cat si unul dintre cele mai mari gasite inultimii 10 ani.

In opinia oamenilor de stiinta, unica explicatie acceptabila aoriginii acestuia este cea a impactului cosmic. In centrulinelului, terenul este mai ridicat cu circa 60 m fata de cursulperiferic al apei, dar acest fapt ar fi un efect generat in urmacaderii asteroidului, eveniment despre care cerectatorii spun ca arfi avut loc intr-o epoca succesiva perioadei jurasice (inceputa cu200 de milioane de ani in urma).

La ora actuala, cea mai mare si cea mai cunoscuta amprenta aunui crater este cea de 300 km din peninsula Yucatan, datand deacum 65 milioane de ani. Iar impactul respectiv ar fi provocatconsecinte catastrofale in atmosfera, aflandu-se la origineadisparitiei dinozaurilor.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:Tag-uri: crater | asteroid | terra | jurasic | dinozaur