Prima pagină D:News

Crater in centrul Africii, provocat de un asteroid

Redactia Descopera.ro | 03.15.2010 | ● Vizualizări: 408
Crater in centrul Africii, provocat de un asteroid     crater, asteroid, terra, jurasic, dinozaur + zoom
Galerie foto (1)

In Congo, cercetatorii de la Universitatea Padova au identificat amprenta unuia dintre cele mai mari cratere din lume, datand din Jurasic.

In centrul Africii, in Congo, a fost descoperita amprenta unui crater imens, care ar fi fost provocat de caderea unui asteroid sau a unei comete, cu un diametru de circa 2 km. Se poate spune ca inelul de mari dimensiuni a fost identificat tocmai "datorita" despaduririi salbatice care distruge mediul, dar care in acest caz i-a facut fericiti pe cercetatorii de la Universitatea Padova.

Rezultatul descoperirii a fost prezentat recent in Texas, Statele Unite, in cadrul "Lunar and Planetary Science Conference" Este vorba despre un crater demn de Cartea Recordurilor printre cele aproximativ 150 cunoscute pe suprafata Terrei, fiind atat unul dintre cele 25 cu cele mai mari dimensiuni, cat si unul dintre cele mai mari gasite in ultimii 10 ani.

In opinia oamenilor de stiinta, unica explicatie acceptabila a originii acestuia este cea a impactului cosmic. In centrul inelului, terenul este mai ridicat cu circa 60 m fata de cursul periferic al apei, dar acest fapt ar fi un efect generat in urma caderii asteroidului, eveniment despre care cerectatorii spun ca ar fi avut loc intr-o epoca succesiva perioadei jurasice (inceputa cu 200 de milioane de ani in urma).

La ora actuala, cea mai mare si cea mai cunoscuta amprenta a unui crater este cea de 300 km din peninsula Yucatan, datand de acum 65 milioane de ani. Iar impactul respectiv ar fi provocat consecinte catastrofale in atmosfera, aflandu-se la originea disparitiei dinozaurilor.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Tag-uri: crater | asteroid | terra | jurasic | dinozaur

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI