Prima pagină D:News

Obligand tumorile sa “imbatraneasca”, am putea invinge cancerul

Redactia Descopera.ro | 03.18.2010 | ● Vizualizări: 416
Obligand tumorile sa “imbatraneasca”, am putea invinge cancerul     medicina, sanatate, cancer, gena, tumora + zoom
Galerie foto (1)

Inactivarea unei anumite gene determina oprirea cresterii tumorilor, arata cercetarile unor specialisti americani. Mecanismul ar putea sta la baza unui tratament general, pentru diverse tipuri de cancer.

O gena numita Skp2 ar putea reprezenta cheia unei lupte eficiente cu cancerul. Cercetari efectuate pe culturi de celule si pe soareci, la Universitatea Texas, din Houston, SUA, au aratat ca, prin incativarea acestei gene, este franata dezvoltarea tumorilor maligne.

Celulele normale au o durata de viata determinata; dupa un anumit interval de timp de la formarea lor, sufera efectele senescentei (imbatranirii), pierzandu-si capacitatea de a creste si a se divide. Spre deosebire de ele, celulele canceroase raman "vesnic tinere" si se inmultesc la infinit.

Despre Skp2 se stie ca are activitate oncogenica (produce cancer) si ca, la pacienti cu cancer, activitatea acestei gene este foarte intensa.

Odata inactivata gena, cu ajutorul unui medicament specific, celulele canceroase intra si ele intr-un proces de senescenta si isi pierd capacitatea de a se inmulti.

Cercetatorii americani investigheaza, in prezent, tipurile de tumori care ar putea fi tratate prin inactivarea Skp2.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI:

Tag-uri: medicina | sanatate | cancer | gena | tumora