Prima pagină D:News

Tratament revolutionar pentru “gura-de-lup”

Redactia Descopera.ro | 03.19.2010 | ● Vizualizări: 3565
Tratament revolutionar pentru “gura-de-lup”     medicina, buza-de-iepure, gura-de-lup, palatoschizis, gel, chirurgie, operatie + zoom
Galerie foto (1)

Malformatiile congenitale cunoscute popular sub numele de buza-de-iepure sau gura-de-lup ar putea beneficia, in curand, de un tratament chirurgical mai simplu, datorita unui gel special.

Palatoschizis este o malformatie congenitala manifestata prin existenta unei despicaturi la nivelul buzei de sus sau al maxilarului superior. Forma mai simpla - care intereseaza doar buza superioara - e numita popular buza-de-iepure; forma grava, in care si cerul gurii este despicat, gura comunicand astfel cu nasul, prin interior, e denumita gura-de-lup.

Aceasta malformatie provoaca probleme dificile, legate de alimentatie si de dezvoltarea limbajului, si poate fi corectata numai prin interventie chirurgicala.

Operatia ar putea deveni, totusi, mai simpla si mai eficace, gratie metodei cu discuri de gel, pusa la punct de cercetatorii de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.Gelul este asemanator celui folosit pentru fabricarea lentilelor de contact moi; are o mare capacitate de a absorbi apa, putandu-si mari volumul de 10 ori.

Metoda consta in implantarea unor mici discuri de gel sub piele, in apropierea despicaturilor; gelul isi mareste volumul, absorbind apa din corp, iar pielea creste pe deasupra proeminentei astfel formate. Se obtine, in acest fel, o suprafata de piele mai mare, cu ajutorul careia despicatura poate fi reparata cu mai multa usurinta.

Dupa 6-8 saptamani, discurile de gel sunt indepartate, iar pielea nou-formata este cusuta, acoperind despicatura.

Cercetatorii care au dezvoltat metoda spera ca ea sa devina uzuala in tratamentul palatoschizisului, pana in anul 2013.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI