Prima pagină D:News

NASA a descoperit viata sub gheata Antarcticii

Redactia Descopera.ro | 03.26.2010 | ● Vizualizări: 382
NASA a descoperit viata sub gheata Antarcticii     no tags + zoom
Galerie foto (1)

In cadrul unei recente si surprinzatoare descoperiri marca NASA, oamenii de stiinta au identificat viata sub 180 metri de gheata antarctica.

In timpul cercetarii dedesubturilor unei banchize masive a Antarcticii, o creatura mica, asemanatoare unui crevete, a fost observata inotand in raza de actiune a camerei de filmat si asezandu-se pe cablul de alimentare al acesteia.

Creatura, din familia Lyssianasid amphipod, era lunga de aproximativ 7,5 centimetri si avea culoarea portocalie. Constatarea a fost surprinzatoare mai ales pentru ca cercetatorii nu se asteptau ca ceva mai mult decat simpli microbi sa poata exista intr-o apa aflata la temperaturi sub pragul inghetului, care nu vede niciodata soarele. Mai mult decat atat, camera a agatat in drumul sau un tentacul, banuit ca ar proveni de la o meduza, de aproximativ 30 de centimetri lungime.

Descoperirile au alimentat dezbateri in randul biologilor si al microbiologilor dintre care, unii se intreaba daca ar fi posibil ca crevetele si meduza sa fi inotat in acele adancuri din apele de suprafata. Altii dezmint eventualitatea, deoarece cele mai apropiate asemenea mari se afla la cel putin 20 kilometri departare.

De asemenea, cercetarea era efectuata intr-o spartura din gheata, cu diametrul de 20 centimetri, ceea ce ar face foarte putin probabil ca doua forme de viata sa fi inotat, intr-o perioada de timp relativ scurta, de unde se aflau, fix in acel loc. Pentru comparatie, spartura este pentru stratul de gheata ceea ce este o picatura de apa pentru o piscina. Existenta crevetelui intr-un mediu atat de ostil implica posibilitatea fiintarii unor forme de viata complexe si in alte medii dure din Sistemul Solar, cum ar fi luna Europa, a lui Jupiter.

Sursa: Techrepublic

CITESTE SI:

Descopera lumea in care traiesti: