Prima pagină D:News

Vacantele din anii ’70 – “vinovate” de explozia cancerului de piele in randul varstnicilor

Redactia Descopera.ro | 04.01.2010 | ● Vizualizări: 317
Vacantele din anii ’70 – “vinovate” de explozia cancerului de piele in randul varstnicilor     medicina, sanatate, cancer, melanom, soare, ultraviolete, bronz, vacanta, turism + zoom
Galerie foto (1)

Cresterea numarului de cazuri de cancer al pielii la persoanele de varsta a treia este pus pe seama obsesiei bronzarii: in tinerete, aceste persoane s-au expus exagerat la soare, in timpul concediilor.

In anii '70, turismul de masa a luat un mare avant in lumea occidentala, concediile pe litoral devenid accesibile multor oameni, iar "innegrirea la soare" era la ordinea zilei.

Si tot in anii '70 au inceput sa fie utilizate pentru bronzare lampile de ultraviolete.

Rezulatatul a fost o expunere masiva la actiunea radiatiilor UV; abia mai tarziu s-a descoperit ca acest "consum" exagerat de UV are ca efect cresterea riscului de aparitie a cancerului pielii.

Un studiu realizat de asociatia britanica Cancer Research arata ca, astazi, britanicii cu varste intre 60 si 80 de ani prezinta un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta melanom malign - forma cea mai grava a cancerului de piele - in comparatie cu situatia de acum 30 de ani.

Numarul cazurilor de melanom malign a crescut dramatic in ultimele decenii: daca la mijlocul anilor '70, incidenta era de 7 cazuri la 100.000 locuitori, azi, cifra e de 36 de cazuri la 100.000 de locuitori.

In cazul barbatilor de 60-79 de ani, riscul e inca si mai mare: fata de anii '70, astazi e de sapte ori mai probabil ca ei sa fie diagnosticati cu melanom malign.

Cercetatorii sunt ingrijorati de faptul ca acest tip de cancer, care apare la zeci de ani dupa expunerea excesiva la ultraviolete, va lovi si generatiile mai tinere, de vreme ce, in ciuda avertismentelor, "bronzul" e inca foarte popular in randul tinerilor, care incearca sa il obtina ieftin si comod, apeland la aparatele de bronzat.

Sursa: Mail Online

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: