Prima pagină D:News

Genele care te “invata” sa canti

Redactia Descopera.ro | 04.02.2010 | ● Vizualizări: 122
Genele care te “invata” sa canti     pasare, genom, cantec + zoom
Galerie foto (1)

In cadrul unui studiu realizat de un consortiu international de cercetare, coordonat de Richard K. Wilson de la Washington University School of Medicine din St. Louis, Statele Unite a fost secventiat primul genom al unei pasari cantatoare.

Pana acum, singura pasare al carei genom a fost descifrat in totalitate era puiul, dar zebra australiana (Taeniopygia guttata) reprezinta un important model pentru studiul limbajului uman, al comunicarii si al dereglarilor neurologice. Peste 800 de gene sunt implicate in capacitatea acestei pasari de a canta, iar unul dintre motivele care au dus la studierea genomului ei este tocmai capacitatea masculilor de a invata de la tata melodii complexe.

"Chiar daca stim multe despre modul in care pasarile cantatoare isi dobandesc si isi modifica schemele vocale, descifrarea genomului ne va permite sa intelegem substratul biomolecular al acestui comportament natural. Iar acest lucru ne va conduce la o mai buna intelegere a proceselor invatarii, memoriei, dezvoltarii neuronale si adaptarii, cu repercursiuni asupra dereglarilor de limbaj si de auz", a comentat Story Landis, director la National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS), implicat in cercetare.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

Tag-uri: pasare | genom | cantec