Prima pagină D:News

Tricourile antiglont ar putea deveni realitate

Redactia Descopera.ro | 04.06.2010 | ● Vizualizări: 236
Tricourile antiglont ar putea deveni realitate     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Carbura de bor, care intra in componenta armurilor de corp si a blindajelor de tancuri, ar putea deveni, de aici inainte, o parte din compozitia tesaturilor din care sunt confectionate tricourile. Nanocompusii consolidati din aceste piese vestimentare vor putea conduce la armuri de corp mai flexibile si la materiale ultrausoare pentru autovehicule si avioane.

Cercetatori din China, Elvetia si SUA s-au aplecat asupra ideii intrepatrunderii fibrelor de bumbac impreuna cu nanofire de carbura de bor. Astfel, tricouri din bumbac au fost scufundate intr-o solutie continand pudra de bor si un catalizator pe baza de nichel, iar totul a fost incalzit la temperatura de 1.100 grade Celsius, in vapori de argon, meniti sa previna inflamarea materialului.

Fibrele de bumbac s-au preschimbat in fibre de carbon in timpul procesului si au reactionat cu borul, creand carbura de bor. In urma experimentului, expertii au catalogat incercarea drept promitatoare, daca nu chiar gata sa inlocuiasca deja traditionalul Kevlar si alte materiale conventionale antiglont. Caracteristica speciala a alaturarii dintre bumbac si carbura de bor o da flexibilitatea foarte mare a noului material, de natura sa revolutioneze urmatoarele generatii de armuri si consolidari structurale. Ca un bonus, materialul din carbura de bor impiedica si trecerea razelor ultraviolete ale soarelui, nocive in anumite imprejurari si cantitati.

Sursa: Popsci

CITESTE SI:

Descopera lumea in care traiesti: