Mai bine sa copiezi decat sa inventezi

11 04. 2010, 00:00

"Fraier" asadar cel care experimenteaza si risca, intrucat va exista intotdeauna cineva mai smecher, gata sa copieze de la altii si sa "dea lovitura'. Dintr-un punct de vedere moral este o adevarata "palma" trasa sanatoaselor principii educative, dar concluzia studiului realizat de cercetatorii de la patru universitati europene este inechivocabila: plagiatorii ii "bat" pe inovatori cu 3 la 0.

"S-a crezut dintotdeauna ca a copia de la altii nu duce la rezultate bune, insa cercetarea noastra a demonstrat ca stategiile de succes apartin unora care se bazeaza aproape exclusiv pe munca altora", a comentat Stefano Ghirlanda, cercetator in cadrul departamentului de Psihologie al Universitatii Bologna.

Studiul a fost realizat dupa modelul unui turneu, implicand peste 100 de grupuri formate in principal din cadre didactice si profesori universitari; cele mai mari surprize au venit insa din partea tinerilor de 16-17 ani, cu experienta informatica in spate, care la final s-au plasat mai bine decat 80% dintre cercetatorii profesionisti.

"Ca este vorba despre a castiga bani, a cuceri puterea, a acumula cunostinte sau a excela intr-un sport, in orice circumstanta in care se pune problema de a decide cum e mai bine sa-ti aloci timpul pentru a lua deciziile invingatoare dintr-o varietate de optiuni, si intr-un mediu in continua schimbare, cele mai bune strategii par a fi acelea care recurg la imitarea celor din jur", a mai precizat cercetatorul.
Sursa: La Stampa

CITESTE SI: