Extraterestrii care duhnesc

13 04. 2010, 11:20

Ipoteza, dezvoltata de cercetatori studiind cea mai mare luna a lui Saturn, Titan, a fost prezentata de astrobiologul William Bains in cadrul unui seminar de astronomie, la Glasgow, in Scotia. "Viata are nevoie de lichide, de aceea, daca pe Titan exista forme de viata, ele trebuie sa se bazeze pe metan lichid si nu pe apa. Iar acest lucru inseamna ca intreaga chimie este radical diferita", a explicat Bains.

Teoria lui Bains face satelitul si mai interesant, dupa ce in imaginile transmise de sonda europeana Huygens in ianuarie 2005, Titan i-a uimit pe specialisti cu peisajul lui cu munti, fluvii si lacuri de metan. De doua ori mai mare decat Luna si cu o atmosfera opaca, portocalie si inghetata, se afla la o distanta foarte mare de Soare (de 10 ori mai mare decat Terra). Pe Titan este si foarte frig: o temperatura de suprafata de -180 gradi, unicele substante prezente in stare lichida pe sol fiind metanul si etanul.

Expert in biochimia ambientelor extreme, Bains a descris microorganismele care ar putea trai pe Titan, plecand de la moleculele compatibile cu un metabolism dependent de metan. Astfel de molecule, a precizat el, trebuie sa se bazeze pe o varietate de elemente mai mare decat cea a moleculelor terestre; de asemenea, ar trebuie sa fie si mai mici si mai reactive din punct de vedere chimic.

Energia, in opinia lui Bains, este un alt factor care ar putea influenta viata pe Titan. Cu o lumina solara egala cu 10% din cea care ajunge pe Terra, energia pe Titan reprezinta o resursa pretioasa. "Ne putem imagina organisme care cresc foarte lent, precum lichenii".

Chiar si doar unul singur dintre aceste organisme, transportat intr-un mediu propice vietii umane ar putea exploda, degajand un fum capabil sa ucida totul in jur.
Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: