Prima pagină D:News

Presedintele Turkmenistanului a pus gand rau Portii Infernului

Redactia Descopera.ro | 04.21.2010 | ● Vizualizări: 98
Presedintele Turkmenistanului a pus gand rau Portii Infernului     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Celebra atat printre localnicii turkmeni cat mai ales printre sutele de mii de vizitatori care au putut sa o admire pe You Tube, Poarta Iadului, un crater care arde continuu de aproape 40 de ani, se pare ca a ajuns la finalul existentei sale, si asta dupa ce presedintele Turkmenistanului a anuntat ca intentioneaza sa stinga focul ce a atras atentia a numerosi curiosi din toate colturile lumii.

Kurbanguly Berdymukhamedov, presedintele in exercitiu al Turkmenistanului, a vizitat recent Poarta Iadului si a cerut autoritatilor locale sa gaseasca o metoda urgenta prin care sa stinga focul aprins de geologii sovietici in urma cu circa patru decenii. Berdymukhamedov si-a motivat decizia prin risipa uriasa de gaz metan care are loc din pricina neobisnuitului fenomen, el afirmand ca " astfel de anomalii impiedica procesul de dezvoltare economica a tarii si reprezinta un impediment in calea exploatarilor bogatelor resurse naturale ale Turkmenistanului".

Craterul, cu un diametru de 60 de metri si o adancime de 20 de metri, a aparut in anul 1971, atunci cand solul s-a prabusit intr-una dintre cavernele sapate de geologii sovietici. Acestia din urma, alarmati de uriasa cantitate de gaz metan ce a iesit la suprafata, au decis ca solutia cea mai buna este aceea de a da foc gazului ce se elibera in atmosfera. Din 1971 si pana in prezent, Poarta Iadului a ars continuu.

Presedintele turkmen a mai anuntat ca doreste sa tripleze productia de gaze naturale a tarii sale, productie care, in prezent, este de 75 de miliarde de metri cubi (BCM - Billion metric cube), ceea ce va oferi Turkmenistanului pozitia de lider pe piata de profil, in detrimentul Rusiei, Chinei, Iranului, Indiei sau Pakistanului.

Sursa: Aroundglobe

CITESTE SI:

DESCOPERA lumea in care traiesti: