Prima pagină D:News

Cercetatorii chinezi au clonat capra “de casmir”

Redactia Descopera.ro | 04.23.2010 | ● Vizualizări: 324
Cercetatorii chinezi au clonat capra “de casmir”     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta din China au clonat cu succes peste o duzina de capre producatoare ale faimoasei fibre de casmir, folosita in confectionarea pieselor vestimentare de inalta calitate.

Paisprezece astfel de animale au fost clonate in intervalul februarie-martie al acestui an, si modificate genetic, pentru a li se spori eficienta si a oferi o cantitate de lana aproape dubla pe cap de animal, de la 600 de grame la 1.000 de grame.

Caprele clonate poarta in ADN-ul lor gena responsabila de factorul de crestere 1, asemanator cu insulina (IGF1), cunoscut de cercetatori pentru rolul lor in sporirea cresterii lanii, sustine Liu Shaoqing, director al unei ferme din Mongolia Interioara, acolo unde se intampla experimentele.

Oficialul a declarat ca 12 din cele 14 capre au fost clonate cu succes astfel incat sa aiba o gena speciala producatoare de casmir abundent, o fibra scumpa folosita in confectionarea tasaturilor si mai scumpe si extrem de calduroase. Lana de casmir mai este intrebuintata si in realizarea esarfelor folosite in Tibet si Xinjiang.

Sursa: Phenomenica

CITESTE SI:

DESCOPERA lumea in care traiesti: