Prima pagină D:News

Fumatul este determinat genetic

04.28.2010 | ● Vizualizări: 277
Fumatul este determinat genetic     fumat, gene, ADN, viciu + zoom
Galerie foto (1)

Pasiunea pentru tigari si dificultatea de a te lasa de fumat sunt inscrise in gene. Este concluzia a trei studii independente, realizate pe un esantion de 140.000 de persoane, si publicate in revista “Nature Genetics”.

Prin urmare, nu influenta proasta a anturajului sau lipsa devointa ne fac sa cedam "fascinatiei" fumatului si sa ramanem"sclavii" acestui viciu, ci "literele" care ne compun codul genetic. In mod deosebit, predispozitiacatre fumat depinde de trei mutatii genetice, una ne face sa nu maiputem renunta, iar aproape zece regleaza numarul de tigari fumatepe parcursul unei zile. Toate aceste descoperiri sunt curprinse inraportul dat publicitatii de Consortiul "Tobacco and Genetics"(TAG), care Consortium, care reuneste 19 grupuri de cercetare dinintreaga lume.

Studiul Oxford-GlaxoSmithKline (Ox-GSK), realizat pe un esantion depeste 40.000 de persoane a indicat drept relevant pentru numarul detigari fumate intr-o zi o trasatura particularaa cromozomului 15, care contine printre altele trei gene (CHRNA5,CHRNA3 si CHRNB4) codificante pentru receptorii nicotinei. Atentiacercetatorilor s-a concentrat asupra unei "litere gresite" dincodul genetic al unei "bucatele" din acest cromozom, indicat prinsigla "rs55853698".

Alte polimorfisme care influenteaza numarul de tigari fumate aufost identificate atat pe cromozomul 10, cat si pe cromozomul 9.Explicatia motivului care impinge o persoana sa se apuce de fumatpare "decisa" de cel putin 8 mutatii genetice, chiar daca oameniide stiinta au studiat in mod deosebit o anumita "eroare deimprimare" descoperita la nivelul cromozomului 11. Cat desprecapacitatea de a renunta la acest viciu, aceasta se pare ca ardepinde de un singur polimorfism, aflat pe cromozomul 9.

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI:

Tag-uri: fumat | gene | ADN | viciu