“Rescrie” legile medicale dupa ce i-a supravietuit celei mai veninoase creaturi

28 04. 2010, 12:43

Rachael Shardlow inota, din ocean, in amontele Raului Calliope din Queensland, atunci cand a fost intepata in picior de o meduza veninoasa din clasa Cubozoa. Atunci cand a fost scoasa la mal, copila spunea ca nu poate sa vada si nici sa respire. Dupa cateva momente, si-a pierdut cunostinta, avand inca tentaculele meduzei infasurate in jurul picioarelor.

Veninul meduzei Cubozoa este atat de dureros incat victima care ii cade prada intra adesea in soc, se ineaca sau moare de stop cardiac inainte de a ajunge la tarm. De asemenea, nu exista un antidot propriu-zis pentru aceasta otrava, care ataca inima, sistemul nervos si pielea, provocand crampe musculare ucigatoare, voma si tensiune arteriala foarte ridicata.

Dar Rachael a supravietuit. Iar medicii care au ingrijit-o sustin ca niciodata in istoria medicinei nu s-a mai auzit despre un asemenea caz. Au putut constata o usoara pierdere a memoriei pe termen scurt, precum si cicatrici dar, in rest, fetita si-a revenit complet. Cea mai mare temere a doctorilor era o eventuala avarie cerebrala, dar testele pentru aptitudini cognitive si pentru memorie i-au iesit bine.

Multe plaje din Queensland si din Teritoriul de Nord al Australiei sunt inchise in fiecare an din cauza meduzelor Cubozoa, a caror prezenta este ceva comun in apele din nord-estul Australiei in timpul sezonului umed, intre octombrie si aprilie. Aceste meduze au o lungime de 20 de centimetri si tarasc dupa ele 15 tentacule, ce se intind pana la trei metri.

Sursa: Telegraph

CITESTE SI: